Genitalne infekcije kod muškaraca

U grupu ovih infekcija spadaju danas, najčešće, takozvane seksualno prenosive  infekcije.  Najučestalije su infekcije izazvane hlamidjom, mikoplazmom i urepalsmom, nesto redje gram negativnim bakterijama (E coli, Enterobacter i slično… ),  potom infekcije herpes virusom, infekcije prouzrokovane gonorejom i trihomonasom.
Neke od ovih infekcija daju tegobe, a neke ne.

Kada su prisutne tegobe, one se ispoljavaju kao peckanje u mokraćnom kanalu penisa, povremenim  iscedkom iz kanala, tegobama u toku mokrenja ili posle .
Ponavljane infekcije, mogu da proizvedu nelagonost, i probelme u seksualnoj sferi.

VAŽNA  je rana dijagnostika ( brisevi uretre - mokracnog kanala, urinokultura, spermokultura) i pravovremena terapija.
Značajno je da se i seksulani partner leči kratko, upravo da ne bi došlo do prenošenja i ponavljanje infekcije.
Ovde važnu ulogu  igra  lokalni imunitet,  ali postoji i mogućnost infekcije u javnim prostorima (bazeni, tuševi, kupatila i slično).

Bitno je po završetku terapije uraditi kontrolu  posle  nedelju dana, da bi se ustanovilo jesu li prouzrokovači potpuno otklonjeni.

Često se  dešava, da dođe do ponovljene infekcije posle izvesnog vremena, pa treba koristiti i preparate za podizanje imuniteta, a razmišljati i o otklalnjanju drugih mogućih uzroka.

U svakum slučaju NE treba  muskarac sam da se leči, već treba da konsultuje lekara, u vezi sa stepenom  tegoba i načina ponovljenog lečenja.
 

 

 Zakažite Pregled

Faceboo share